ΕΧΕΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ; ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ; ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΟΥ!

Ο όρος «αιμορροΐδες» (haemorrhoids) προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «αίμα» και «ροή».

Οι αιμορροΐδες, είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής ενός ατόμου και το «ευ ζήν» αυτών που πάσχουν απ’ αυτές.

Είναι ένα θέμα για το οποίο συχνά ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ή ακόμα και να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Τα συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν εως και δυσφορία αλλά και δυσκολία στις πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες όπως να καθίσουμε, να οδηγήσουμε, να επισκεφθούμε την τουαλέτα.

Εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού θα βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής του τα επώδυνα συμπτώματα της αιμορροΐδοπάθειας.1

Οποιοδήποτε άτομο, οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσει αιμορροΐδες ενώ η πάθηση εκδηλώνεται σχεδόν στο ίδιο ποσοστό στους άνδρες,  όσο και στις γυναίκες.

Σύμφωνα με ερευνητές , η αύξηση της ηλικίας ευνοεί την εμφάνιση αιμορροΐδων. Αναφέρεται ότι το 10-25% του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην ηλικία των 45-65 ετών, έχει συμπτωματικές αιμορροΐδες 1.

Εκτός από τη γήρανση, άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των αιμορροΐδων είναι

  • η εγκυμοσύνη,
  • η καθιστική ζωή,
  • η διατροφή  και
  • η χρόνια δυσκοιλιότητα.

ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΡΟΥΤΙΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ2

Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στοχεύει στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και τις ενοχλήσεις που προκαλούν οι αιμορροΐδες και που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.  Εκτός όμως από την αντιμετώπιση με εξειδικευμένα προϊόντα στην περίοδο των εξάρσεων, οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια θα πρέπει να λειτουργούν προληπτικά σε καθημερινή βάση.

Για να καταφέρουμε να ανακουφιστούμε από τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι σημαντικό, μεταξύ άλλων, να κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας:

Να αποφεύγουμε τα στενά παντελόνια και εσώρουχα

Να μην αναστέλλουμε την ανάγκη για κένωση

Να καταναλώνουμε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια νερό καθημερινά)

Να αποφεύγουμε τη συστηματική άρση βάρους και να προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε κάποια ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι

Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης ή πολύσπορο, ρύζι αναποφλοίωτο και δημητριακά ολικής άλεσης.

Σε περιόδους έξαρσης των αιμορροΐδων, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (πάνω από 15 γρ. την ημέρα), γιατί τη δεδομένη στιγμή θα ερεθίσουν ακόμη περισσότερο το έντερο.

Θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά φαγητά, τα καυτερά και τα πικάντικα.

Ιδιαίτερη προσοχή εκτός από τη διατροφή μας πρέπει να δώσουμε στη συστηματική  και επιμελή υγιεινή της περιπρωκτικής περιοχής με χλιαρό νερό  και ένα εξειδικευμένο προϊόν για τις ανάγκες της περιοχής. Σημαντικό είναι να αποφεύγεται η χρήση κρύου ή καυτού νερού.

Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΡΩΚΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Η ανώμαλη επιφάνεια του πρωκτού δεν επιτρέπει το σωστό καθαρισμό της περιοχής,  στην οποία μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες.  Επιπλέον, η εμφάνιση αιμορροΐδων ή ραγάδων, η εκροή υγρών ή βλέννας , η δυσκοιλιότητα, η διάρροια κα. μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στην περιοχή όπως κνησμό, ερεθισμό, ξηρότητα καθώς και μεταβολή του pΗ της περιοχής. Η σωστή υγιεινή και φροντίδα  της περιπρωκτικής περιοχής με ένα εξειδικευμένο προϊόν, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες αυτής της περιοχής, αποτελεί ιδανικό τρόπο για τη καθημερινή υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης αυτής περιοχής.

Ιδιαίτερα κατά τη περίοδο της έξαρσης των αιμορροΐδων, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση στεγνού χαρτιού υγείας στην περιοχή. Γι’ αυτό, το καθημερινό πλύσιμο της περιπρωκτικής περιοχής με PROCTO-SYNALAR Cleansing Foam αποτελεί ιδανικό τρόπο για τη καθημερινή υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης αυτής περιοχής. 

Καταπραϋνει από τις ενοχλήσεις, αποτρέπει ερεθισμούς, προάγει το φυσικό pH της περιοχής και βελτιώνει την περιπρωκτική υγιεινή.
  1. Ganz RA. The evaluation and treatment of hemorrhoids: a guide for the gastroenterologist. Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Jun;;11(6):593-¬603.
  2. Abramowitz L, Weyandt GH, Havlickova B, Matsuda Y, Didelot JM, Rothhaar A, Sobrado C, Szabadi A, Vitalyos T, Wiesel P. The diagnosis and managem+ent of haemorrhoidal disease from a global perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;;31 Suppl 1:1-¬58.

Το περιεχόμενο στον παρόντα ιστότοπο δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας

Created by EXTROVERT