Η Βιταμινη D στην αντιμετωπιση του COVID-19

Σημαντικά ευρήματα από τη περαιτέρω στατιστική ανάλυση κλινικής μελέτης που διεξήχθη πρόσφατα στην Ισπανία και διερευνούσε τη σχέση μεταξύ Βιταμίνης D και ασθενών με κορονοϊό διαπιστώθηκαν από τον καθηγητή κο Μανώλη Κέλλη.

Ο Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στον τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας, και μέλος του Broad Institute of MIT και του Χάρβαρντ, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής με τις μελέτες του να έχουν ρίξει φως στη λειτουργία του γενετικού μας κώδικα (1) . 

Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιακές διαταραχές και τον καρκίνο, ενώ το τελευταίο διάστημα διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στην παρούσα φάση, διεξάγει τρεις μελέτες για τον COVID-19.

Ο ρόλος της βιταμίνης D

Ανέφερε ότι ίσως αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή το κοινό είναι τα αποτελέσματα της ανάλυσης που πραγματοποιήσαμε για τη σημασία της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του ιού.

Στις αρχές της πανδημίας είχε πραγματοποιηθεί μια Έρευνα στην Κόρδοβα της Ισπανίας (2) όπου επιλεγόταν τυχαία σε ποιους νοσηλευόμενους ασθενείς θα χορηγούνταν η βιταμίνη D και σε ποιους όχι.

Η έρευνα αρχικά δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς η μαθηματική ανάλυση των δεδομένων που έγινε δεν ήταν αρκετά πειστική. Ως καθηγητής πληροφορικής βιολογίας που ειδικεύεται στη μοριακή βιολογία, γνωρίζει πολύ καλά να διαβάζει την πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς, ακόμα και να την προβλέπει.

Ο Καθηγητής Μανώλης Κέλλης πήρε τα δεδομένα, τα ανέλυσε εκ νέου και κατέληξε ότι η επίδραση της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση του ιού ήταν όχι μόνο τεράστια – συγκεκριμένα, αυτοί που έλαβαν τη βιταμίνη εισήχθησαν στην Εντατική σε ποσοστό 25 φορές μικρότερο σε σχέση με όσους δεν την πήραν – αλλά και στατιστικά σημαντική, παρότι ο αριθμός των ασθενών ήταν μικρός.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19, ειδικά την ταχύτητα με την οποία το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας έχει τεκμηριωθεί σε σημαντικό αριθμό ασθενών, πραγματοποιήθηκε αυτή η πιλοτική μελέτη για να αξιολογηθεί η κλινική αποτελεσματικότητα της θεραπείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για το COVID-19 με καλσιφεδιόλη (25-υδροξυβιταμίνη D3) σε πρώιμα στάδια και να εκτιμηθεί εάν μια τέτοια θεραπεία μπορεί να μειώσει την ανάγκη εισαγωγής στην ΜΕΘ και κατά συνέπεια τον προκύπτοντα πιθανό κίνδυνο θανάτου, ως προκαταρκτικό βήμα σε μια πιο εκτεταμένη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή.

Η πιλοτική αυτή μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση υψηλής δόσης Καλσιφεδιόλης ή 25-υδροξυβιταμίνης D, ένα βασικό μεταβολίτη του ενδοκρινικού συστήματος της Βιταμίνης D, μείωσε σημαντικά την ανάγκη εισαγωγής σε ΜΕΘ των ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω αποδεδειγμένης λοίμωξης από COVID-19. Η καλσιφεδιόλη δείχνει να μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της ασθένειας, αλλά απαιτούνται να διεξαχθούν μεγαλύτερης έκτασης μελέτες με ομάδες κατάλληλα συνδυασμένες για να δείξουν μια εγκυρότερη απάντηση.   

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται επειγόντως μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για τη βιταμίνη D, αλλά και ότι πρέπει να ελέγχεται η έλλειψη της βιταμίνης D στους ασθενείς στα νοσοκομεία μας και να συμπληρώνεται αμέσως ώστε να σώσουμε ζωές και να μειώσουμε τη θνησιμότητα.

Βιβλιογραφία

(1) Manolis Kellis, Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Manolis_Kellis

(2) Effect of calcidediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study, J. Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct; 203:105751.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7456194/

Created by EXTROVERT