Παγκοσμια Ημερα Βιταμινης D 2/11

Μια βιταμίνη που…δεν είναι βιταμίνη.

Η βιταμίνη D δεν είναι αληθινή βιταμίνη.

Βιταμίνη εξ’ ορισμού είναι μια ουσία την οποία δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα και γι’ αυτό πρέπει να την προσλαμβάνει μέσω της τροφής. Έτσι ακριβώς συμβαίνει π.χ. με την βιταμίνη C.

Η βιταμίνη D όμως συντίθεται στο ανθρώπινο σώμα, οπότε στην πραγματικότητα είναι λάθος ο χαρακτηρισμός. Μοιάζει πολύ περισσότερο με μία ορμόνη, συντίθεται από μια μορφή της χοληστερόλης και η σύνθεση γίνεται σε διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως στο δέρμα.

Η σύνθεση της βιταμίνης D εξαρτάται και από την ηλιακή UV ακτινοβολία (η οποία “βοηθάει” στη χημική αντίδραση), αλλά είναι και άλλα μέρη του σώματος απαραίτητα, κυρίως οι νεφροί και το συκώτι.

Τι έχει αλλάξει λοιπόν τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία 5-10 χρόνια υπάρχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από την βιταμίνη D.

Έχει λοιπόν διαπιστωθεί πως επιδρά πως σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς, εκτός από αυτή καθ’ εαυτή την επίδραση της στα οστά, πράγμα ήδη γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία, πολύ μεγάλη επίδραση στο ανοσοποιητικό, στο αίσθημα ευεξίας και στην ενεργητικότητα που έχουμε. Επίσης μια γενική τάση προς κατάθλιψη ή/και κόπωση συχνά έχει σχέση με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, κάτι που φαίνεται να ισχύει και για τον ιό SARS-CoV-2*.

Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες – ανάμεσα σε αυτές και στη χώρα μας!*

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ευρύ κοινό, Μ.Μ.Ε., αρχές υγείας και επαγγελματίες υγείας) θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης απαιτείται:

  • βελτίωση του τρόπου ζωής και διατροφής του πληθυσμού
  • χορήγηση σχετικών συμπληρωμάτων διατροφής
  • ανάπτυξη προγραμμάτων εμπλουτισμού τροφίμων.

Στην Ελλάδα αλλά και στις γείτονες μεσογειακές χώρες, παρότι ηλιόλουστες, επικρατεί το λεγόμενο «μεσογειακό παράδοξο» με τον πληθυσμό των περιοχών αυτών να αντιμετωπίζει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η παχυσαρκία, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την συνεχή χρήση αντηλιακού και η αυξημένη παρουσία μελανίνης στο δέρμα (σκουρόχρωμες επιδερμίδες) καταλογίζονται ως αιτίες του φαινομένου αυτού.

Ο πιο απλός και φυσικός τρόπος που βλέπουμε να προτείνεται στη σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία ως λύση είναι η έκθεση του προσώπου και των άκρων στον ήλιο, χωρίς προστασία, για 15-20 λεπτά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, προσέχοντας βέβαια πάντα να μην προξενήσουμε στο δέρμα μας ηλιακά εγκαύματα. Συμπληρωματικά, ενδείκνυται η κατανάλωση των τροφών που συνιστούν πηγές της βιταμίνης D.

Η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D είναι εξίσου μια πολύ αποτελεσματική και ασφαλής λύση σε άτομα με ανεπάρκεια ή έλλειψη αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σήμερα διατίθενται στην αγορά και χορηγούνται από τους θεράποντες ιατρούς συμπληρώματα σε δισκία, κάψουλες, σταγόνες αλλά και στοματικά spray.

Maghbooli Z, Sahraian MA, Ebrahimi M, Pazoki M, Kafan S, Tabriz HM, et al. (2020) Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLoS ONE 15(9): e0239799.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799

David O. Meltzer,MD, PhD; Thomas J. Best, PhD; Hui Zhang, PhD; Tamara Vokes, MD; Vineet Arora, MD, MPP; Julian Solway,MD, JAMA Network Open, 2020;3(9):e2019722.

David Scott 1,2,* and Peter R. Ebeling 1, Vitamin D and Public Health, International Journal of Environmental Research and Public Health.

The prevalence of Vitamin D deficiency in a Greek and a Cypriot population sample, Endocrine Abstracts (2018) 56 P212 | DOI: 10.1530/endoabs.56.P212

Created by EXTROVERT