Κορονοϊος: Μικροτερος ο κινδυνος επιπλοκων και θανατου για οσους εχουν επαρκη βιταμινη D

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D), έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών ,όπως η υποξία και ο πρόωρος θάνατος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19.

Στους ασθενείς της μελέτης, το 74% αυτών είχε σοβαρή μόλυνση με COVID-19. Οι αναλύσεις δεδομένων αποκάλυψαν ότι η σοβαρή λοίμωξη της νόσου ήταν λιγότερο διαδεδομένη στους ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D (63,6% έναντι 77,2%).

«Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της «καταιγίδας κυτταροκινών» και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19», δήλωσε ο δρ Χόλικ.

Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.

Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

1 – Διάγραμμα διασποράς που σχετίζεται με τη θνησιμότητα σε ασθενείς με επίπεδο D στον ορό 25 (OH).

Οι κόκκινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τους εσωτερικούς ασθενείς που απεβίωσαν και οι μαύρες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τους ασθενείς που έχουν επιζήσει. Η συμπαγής μαύρη γραμμή διαχωρίζει τους ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D (κάτω από τη σταθερή γραμμή) από τους ασθενείς με επαρκή βιταμίνη D (πάνω από τη συμπαγή γραμμή).

Ο αριθμός των κόκκινων κουκκίδων (θνησιμότητα των ασθενών) πάνω από τη συμπαγή γραμμή είναι σημαντικά μικρότερος σε σύγκριση με τις τελείες κάτω από τη γραμμή. Επίσης, συνεχίζεται η τάση μείωσης της θνησιμότητας ασθενών που έχουν νοσηλευτεί για υψηλότερα επίπεδα ορού 25 (ΟΗ) D.

Η διακεκομμένη γραμμή αντιπροσωπεύει επίπεδο ορού 25 (OH) D 40 ng / mL.

Η θνησιμότητα (κόκκινες κουκκίδες) είναι πολύ σπάνια σε ασθενείς με ορό 25 (OH) D τουλάχιστον 40ng / mL (πάνω από τη διακεκομμένη γραμμή). Μια αξιολόγηση της θνησιμότητας στον πληθυσμό των ασθενών αποκάλυψε ότι κανείς κάτω των 40 ετών δεν πέθανε ως αποτέλεσμα μόλυνσης με COVID 19. Ωστόσο, το 16,3% των ασθενών 40 ετών και άνω υπέκυψε στη λοίμωξη.

Από τους 206 ασθενείς που ήταν 40 ετών και άνω, το 20% είχε επίπεδο αίματος 25 (OH) D <30 ng / mL ενώ μόνο το 9,7% που χάθηκαν είχε επίπεδο αίματος 25OH) D τουλάχιστον 30 ng / mL ( ρ = 0,04). Επιπλέον, μόνο το 6,3% των ασθενών άνω των 40 ετών πέθανε με επίπεδο αίματος 25 (OH) D 40 ng / mL ή υψηλότερο.

Maghbooli Z, Sahraian MA, Ebrahimi M, Pazoki M, Kafan S, Tabriz HM, et al. (2020) Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLoS ONE 15(9): e0239799.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799

Created by EXTROVERT