Κορονοϊος: Η ελλειψη της Βιταμινης D μας κανει πιο ευαλωτους στη λοιμωξη

Την προστατευτική δράση της πολύτιμης βιταμίνης έναντι της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό αναδεικνύει νέα αμερικανική μελέτη.

Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο συσχετίζει την ανεπάρκεια της Βιταμίνης D στον οργανισμό με αυξημένη πιθανότητα προσβολής από COVID-19. 

1 – Περισσότερα

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, διευθυντή Νοσοκομειακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο Δρα David Melzer, η βιταμίνη D είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει ήδη αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τα συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, κάτι που φαίνεται να ισχύει και για τον ιό SARS-CoV-2.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 489 ασθενείς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο που υποβλήθηκαν σε τεστ για τον ιό SARS-CoV-2 και των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D είχαν μετρηθεί μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους πριν ελεγχθούν για την νόσο COVID-19.

Όσοι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D (<20ng/ml) χωρίς να έχουν λάβει κάποιο συμπλήρωμα για να την επαναφέρουν σε φυσιολογικές τιμές είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να βγουν θετικοί στην COVID-19 σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

«Η κατανόηση του κατά πόσο η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D τροποποιεί τον κίνδυνο για την COVID-19 θα μπορούσε να έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο David Meltzer, σημειώνοντας πως η βιταμίνη D αποτελεί επιλογή χαμηλού κόστους και γενικά ασφαλής στη λήψη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία διεξαγωγής περαιτέρω μελετών ώστε να διερευνηθεί εάν η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και πιθανώς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

David O. Meltzer,MD, PhD; Thomas J. Best, PhD; Hui Zhang, PhD; Tamara Vokes, MD; Vineet Arora, MD, MPP; Julian Solway,MD, JAMA Network Open, 2020;3(9):e2019722.

Created by EXTROVERT