COVID-19 & Κατευθυνσεις Τροπου Ζωης για το Παιδι και την Οικογενεια

Το Webinar “Covid-19 & Κατευθύνσεις τρόπου ζωής για το παιδί και την οικογένεια” συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, και αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Εταιρείας μας για συνεχιζόμενη, επίκαιρη και έγγυρη ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας. 

Αναγνωρισμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως o Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής κος Χρούσος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα Κανακά, η κα Γκρανιά, Λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Cambridge, κ.α., παρουσίασαν νεότερα επιστημονικά δεδομένα εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, δίνοντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, που απασχολούν τις ελληνικές οικογένειες.

Το Webinar ξεκίνησε με την ομιλία από την κα Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα, Λοιμωξιολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, η οποία στην παρούσα φάση διεξάγει έρευνα για τον COVID-19. Ανέφερε ότι τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν καθόλου συμπτώματα ή θα έχουν συμπτώματα, που δεν θα είναι εύκολο να τα διαχωρίσουμε από τις κοινές ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και παρουσίασε περιπτώσεις παιδιατρικών ασθενών που νόσησαν. Μικρό ποσοστό των παιδιών θα νοσήσουν πιο βαριά, περίπου 2 στα 100.000 παιδιά. Η συγκεκριμένη ίωση συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες ιώσεις και μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε τα όσα γνωρίζαμε για τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα απαντά σε αυτή.

Για τη σχέση της λοίμωξης COVID-19 και του διαβήτη στα παιδιά ως παράγοντα κινδύνου για τη νόσο COVID-19, μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων “Αγία Σοφία”, κα Χριστίνα Κανακά, με ιδιαίτερη έμφαση στον Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Αξιοσημείωτη η παρατήρηση της επιστημονικής κοινότητας ότι ενώ ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία των ενηλίκων ανήκουν στους επιβαρυντικούς παράγοντες για τη νόσο COVID-19, ελάχιστα είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 σε Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, και μάλιστα είναι πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά ασθενών με διαβήτη τύπου 1 που νοσούν βαριά και έχουν ανάγκη διασωλήνωσης και ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας με εξειδίκευση στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία στο ΓΝΑ “Αλεξάνδρα”, κα Λίνα Μιχαλά ανέπτυξε το θέμα των διαταραχών της περιόδου και του εγκλεισμού στις έφηβες. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των εφήβων όπως αύξηση άγχους, αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής, καθώς και οι αλλαγές στην καθημερινή κίνηση και τις αθλητικές δραστηριότητες ενδέχεται να παρουσιάσουν διαταραχές στον κύκλο, όπως αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, κος Γεώργιος Χρούσος, ανέλυσε το ρόλο της Βιταμίνης D στην πανδημία COVID-19. Συγκεκριμένα ανέδειξε τη σημασία της Βιταμίνης D, καθώς είναι το μοναδικό συμπλήρωμα με πλήθος μελετών, που το συνδέουν με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη μείωση των επιπλοκών από τον κορονοϊό. Συνιστά τη λήψη από όλους, όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, χωρίς κανένα φόβο για τοξική δράση, ακόμα και χωρίς αιματολογικές εξετάσεις. Έγινε ιδιαίτερη μνεία για τη Βιταμίνη D σε μορφή στοματικού spray, καθώς δεν περνάει από τον γαστρεντερικό σωλήνα και έχει άμεση απορρόφηση. 

Η Διευθύντρια Παιδικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Νοσοκομείο “ΜΗΤΕΡΑ”, κα Μαρία Καράντζα-Χαρώνη, ανέπτυξε το θέμα “COVID-19 και συμπληρώματα διατροφής”, αναφερόμενη αναλυτικά σε συμπληρώματα διατροφής και την αποδεδειγμένη ή μη, αποτελεσματικότητά τους στη θωράκιση του ανοσοποιητικού, στην ιδιαίτερα αυτή ευαίσθητη περίοδο. 

Τέλος, η κα Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος και Υπεύθυνη Διατροφικής Υποστήριξης στο Ιατρείο Ελέγχου Βάρους στην Παιδιατρική Κλινική “ΜΗΤΕΡΑ”, αναφερόμενη στη διαταραχή ρουτίνας αλλά και στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα, που υφιστάμεθα αυτή την περίοδο, έδωσε συστάσεις για διατροφή και άσκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υπερβολική χρήση υπολογιστών και κινητών, που οδηγούν σε κόπωση εγκεφάλου και υπερδραστηριότητα του νου με αναμφίβολες συνέπειες, που θα φανούν στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα επηρεάσουν την πρακτική της Παιδιατρικής κοινότητας το 2021. 

Όσοι δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ζωντανά το Webinar, μπορούν να το δουν βιντεοσκοπημένο στο site του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας.

Created by EXTROVERT