Πως συνδεεται η ελλειψη βιταμινης D με τον κορονοϊο;

Η έλλειψη της κρίσιμης για τον οργανισμό βιταμίνης D, μειώνει τις πιθανότητες του οργανισμού να αντιμετωπίσει με ευκολία μία πιθανή μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες στο ενδεχόμενο να κολλήσει την νόσο.

H πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα των περισσότερων από εμάς. Έχουμε πλέον σχεδόν ολοκληρώσει την μετάβαση από το αρχικό σοκ μέχρι την αποδοχή του νέου φυσιολογικού. Δεδομένου ότι μπήκαμε στην καρδιά του φθινοπώρου και η ηλιακή ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται όλο και λιγότερο έντονη, είναι σκόπιμο να ελέγξουμε τα επίπεδά της βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Σε συνθήκες lock-down, όπως οι σημερινές, η σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα μας έχει ελαττωθεί σημαντικά. Έρευνες δείχνουν ότι πιθανή ανεπάρκεια της βιταμίνης D καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση του COVID-19.

Η έλλειψη βιταμίνης D θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Σε μια μικρής έκτασης αλλά αποκαλυπτική νέα μελέτη (1), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% των 216 συμμετεχόντων με κορονοϊό είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, υποδηλώνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρόπο που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την καταπολέμηση της νόσου. Συνοπτικά, τα επίπεδα 25(OH)D των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID-19 είναι χαμηλότερα από το δείγμα του πληθυσμού του ίδιου φύλου και αντίστοιχα την ίδια ηλικία. Οι άνδρες με αυτή την ιική νόσο αντιπροσωπεύουν την ομάδα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον ορό από τις γυναίκες. Τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον COVID-19 και όχι απλά να εμφανίσουν περισσότερη δυσκολία στο να την αντιμετωπίσουν ανώδυνα.

Επίπεδα βιταμίνης D σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 με και χωρίς συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D και ελέγχους βάσει πληθυσμού, ανάλογα με το φύλο. Οι γκρι ράβδοι αντιπροσωπεύουν τους άνδρες και οι λευκές ράβδοι αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες.   

(1) Jose L. Hernandez, Daniel Nan, Marta Fernandez-Ayala et al., Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection, The Journal of Clinical Endocronology & Metabolism, 2020.

Όσοι διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών

Ενώ οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο 216 ασθενείς, μια σχετικά μικρή ομάδα , η διαφαινόμενη σύνδεση που προτείνουν μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας υποστηρίζεται και από άλλες έρευνες. 

Μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (2) ανέλυσε στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19. Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 και διέθεταν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους (τουλάχιστον 30 ng/mL 25 υδροξυβιταμίνης D), είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η υποξία και ο πρόωρος θάνατος. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης). Στους ασθενείς της μελέτης, το 74% αυτών είχε σοβαρή μόλυνση με COVID-19. Οι αναλύσεις δεδομένων αποκάλυψαν ότι η σοβαρή λοίμωξη της νόσου ήταν λιγότερο διαδεδομένη στους ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D (63,6% έναντι 77,2%).

Συμπερασματικά, η πρόσληψη βιταμίνης D είναι σε θέση να συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πόσο μάλλον για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές και την πιθανότητα θανάτου από Covid-19.

(1) Jose L. Hernandez, Daniel Nan, Marta Fernandez-Ayala et al., Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection, The Journal of Clinical Endocronology & Metabolism, 2020.

https://academic.oup.com/jcem/advance-article/doi/10.1210/clinem/dgaa733/5934827

(2) Maghbooli Z, Sahraian MA, Ebrahimi M, Pazoki M, Kafan S, Tabriz HM, et al. (2020) Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. PLoS ONE 15(9): e0239799.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799

Created by EXTROVERT