MINERVA PHARMACEUTICAL

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η Βιταμίνη του ήλιου

Eυεργετικές ιδιότητες για τη ζωή

Πολύτιμος σύμμαχος με ευεργετικές ιδιότητες για τη ζωή και την υγεία μας, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη σε όλους μας και σε όλες τις ηλικίες. Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως είναι γνωστή, μιας και στον ήλιο οφείλεται η παραγωγή της στον οργανισμό μας, έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες το επιστημονικό ενδιαφέρον και μαζί τον τίτλο ως η «βιταμίνη του μέλλοντος».

Η βιταμίνη D έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ιδιότητες της και οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν ότι πέρα από τη δράση της στην καλή λειτουργία των οστών, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και του μυϊκού μας συστήματος.

Η ανάγκη για πρόσληψη βιταμίνης D

Όμως, αντίθετα με το ότι θα περίμενε κανείς για την ηλιόλουστη χώρα μας, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η ανεπάρκεια στη βιταμίνη D μεταξύ των Ελλήνων είναι πολύ υψηλή σε ποσοστό 57,7%.

Η παραμονή μας στο σπίτι, η καθημερινή εργασία σε κλειστούς χώρους, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, ο ρουχισμός, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών κρεμών, δημιουργούν ανασταλτικούς παράγοντες ακόμα και για εμάς τους Έλληνες που θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στον οργανισμό μας λόγω της συχνής ηλιοφάνειας.

Η ανάγκη, επομένως, για πρόσληψη βιταμίνης D γίνεται περισσότερο απαραίτητη από κάθε στιγμή!

Τι είναι η βιταμίνη D & πώς προσλαμβάνεται στον οργανισμό μας;

Η Βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία θεωρείται παράλληλα και ορμόνη και είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τον οργανισμό. Παράγεται στο δέρμα μας κατά την έκθεσή μας στο φως του ήλιου και κυρίως από την UV-B ακτινοβολία, γι’ αυτό και την αποκαλούν «βιταμίνη του ήλιου».

Μικρή ποσότητά της προσλαμβάνεται και από συγκεκριμένες τροφές όπως «λιπαρά» ψάρια , αυγά, μοσχαρίσιο συκώτι, γαλακτοκομικά, βρώμη, πορτοκάλια κ.ά.

Γιατί η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για τον οργανισμό μας;


Η πιο σημαντική της ιδιότητα είναι ότι ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας συμβάλλοντας στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των οστών μας, αλλά και των δοντιών μας.

Επίσης, η βιταμίνη D συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού1.
Γενικά, η βιταμίνη D βοηθάει τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει καλύτερα στους ιούς.

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών. Και πλέον συνίσταται από τους παιδίατρους η λήψη της τους πρώτους μήνες ζωής ενός βρέφους, ειδικά αν αυτό θηλάζει.

1https://www.healthline.com/nutrition/vitamins-for-kids#selection-dosage

Επίσης, η βιταμίνη D φαίνεται πώς συνδέεται και με την καλή μας διάθεση.Μελέτη του 2010 για την επίδραση της βιταμίνης D στην ψυχική υγεία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κατάθλιψη2.

2 Sue Penckofer, Joanne Kouba, Mary Byrn, Carol Estwing Ferrans. Vitamin D and Depression: Where is all the Sunshine? Issues Ment Health Nurs. 2010 Jun; 31(6): 385–393.

Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε καθημερινά για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων στον οργανισμό μας;


Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Υγείας, οι τιμές που χρειαζόμαστε καθημερινά για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D είναι:


Ενήλικες: 800 IU( International Units)

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως χρειαστούν επιπλέον δόση ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους.


Παιδιά και έφηβοι (που δεν καταναλώνουν αρκετό γάλα): 600 IU


Θηλάζοντα βρέφη: 400 IU/H

Στα θηλάζοντα βρέφη, λόγω μειωμένης περιεκτικότητας του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη D και μειωμένης έκθεσης στον ήλιο τους πρώτους 6 μήνες ζωής, συνιστάται χορήγηση 400 IU/H, όπως επίσης στα βρέφη που σιτίζονται με λιγότερο από 1 λίτρο τροποποιημένο γάλα την ημέρα.

Για να διαπιστώσουμε τις τιμές της βιταμίνης D στο σώμα μας θα χρειαστεί να κάνουμε εξετάσεις αίματος που θα δείξουν τα επίπεδά της στον οργανισμό μας. Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, τα επίπεδα πρόσληψης που απαιτούνται είναι υψηλότερα από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που μπορεί να πάρει κανείς.

Ποιοι έχουν αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βιταμίνης D;

 • βρέφη, παιδιά και ενήλικες που δεν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία
 • άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα καθώς η μελανίνη δρα σαν φίλτρο στην απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας
 • άτομα με μικρή ή μηδενική έκθεση στον ήλιο όπως οι κλινήρεις ή άτομα που καλύπτουν πλήρως το δέρμα τους με ρούχα και αντιηλιακά
 • ηλικιωμένοι που έχουν μειωμένη ικανότητα σύνθεσης βιταμίνης D σε σύγκριση με τα άτομα νεότερης ηλικίας
 • παχύσαρκοι
 • έγκυες και θηλάζουσες
 • χορτοφάγοι
 • άτομα με σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, νόσος Crohn, σύνδρομο βραχέως εντέρου).

Πώς αντιμετωπίζουμε την έλλειψή της στον οργανισμό μας;


Βασική προϋπόθεση για να δούμε τις τιμές της βιταμίνης D στο σώμα μας είναι οι εξετάσεις αίματος που θα δείξουν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό μας. Ο ιατρός μας σε συνεργασία με τον διατροφολόγο θα μας δώσουν το διαιτολόγιο και την κατανάλωση τροφών που χρειαζόμαστε σε συνδυασμό με το κατάλληλο συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Τι πρέπει να κάνουμε:

Έκθεση στον ήλιο: 15-20 λεπτά έκθεσης στο ηλιακό φως από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ., χωρίς αντηλιακό, 3 φορές την εβδομάδα είναι ένας χρόνος που μπορεί να παράσχει στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.

Διατροφή

Ελάχιστες φυσικές τροφές περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, και αυτές είναι τα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, μπακαλιάρος κ.ά.), τα αυγά και το μοσχαρίσιο συκώτι. Υπάρχουν, όμως, και εμπλουτισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλουν, όπως γάλα, χυμοί και δημητριακά.

Συμπληρώματα βιταμίνης D

Στις περιπτώσεις εκείνες που οι ανάγκες του οργανισμού δεν καλύπτονται από την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή, συνίσταται η λήψη συμπληρωμάτων της βιταμίνης D.

Φέρνουμε τον ήλιο στο σπίτι μας: AQUASOL VITAMIN D


To AQUASOL VITAMIN D είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει βιταμίνη D3. Συνδυάζει μοναδικά την εύκολη χρήση της μορφής του στοματικού σπρέι με δοσιμετρική αντλία και την υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνης D.

Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών σε βιταμίνη D ή/και σε περιπτώσεις που εμφανίζεται έλλειψη ή ανεπάρκειά της.

Γιατί να επιλέξετε το AQUASOL VITAMIN D;


Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που για την καλύτερη απορρόφησή της από τον οργανισμό χρειάζεται να λαμβάνεται πάντα μετά τη λήψη λιπαρής τροφής.

Το AQUASOL VITAMIN D, είναι το μοναδικό spray βιταμίνης D σε υδατοδιαλυτή μορφή.

Χάρη στον πρωτοποριακό αυτό συνδυασμό σύνθεσης και μορφής εξασφαλίζει μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης D από τον οργανισμό με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα3, εύκολη εφαρμογή για κάθε ηλικία, υπογλώσσια ή στο εσωτερικού του μάγουλου, ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής και χωρίς να επηρεάζεται από αυτή. Επιπλέον, επιτυγχάνει λήψη της συνιστώμενης δοσολογίας χωρίς απώλειες κατά την εφαρμογή.

Η μορφή spray εξασφαλίζει:

 • Απευθείας χορήγηση στη στοματική κοιλότητα.
 • Γρηγορότερη μεταφορά της βιταμίνης D3.
 • Μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό.

3 Σύμφωνα με ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό μελετών από τη διεθνή βιβλιογραφία, φαίνεται ότι η χορήγηση βιταμίνης D3 κατευθείαν στη στοματική κοιλότητα (υπογλώσσια ή στο εσωτερικό του μάγουλου) αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό, τα θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, παρακάμπτοντας το πεπτικό σύστημα και τα οξέα του στομάχου προσφέροντας μέγιστη απορρόφηση.

Η υδατοδιαλυτή μορφή της βιταμίνη D3 επιτυγχάνει:

 • Άριστη απορρόφηση ανεξάρτητα από τη λήψη τροφής.
 • Υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

Ένας ψεκασμός περιέχει 400 IU βιταμίνης D3.

Περισσότεροι ψεκασμοί εξασφαλίζουν με εύκολο τρόπο τις ανάγκες για υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3.

Επιπλέον, τo AQUASOL VITAMIN D:

 • Είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες.
 • Δεν περιέχει ζάχαρη και προωθητικά.
 • Είναι κατάλληλο για χορτοφάγους.
 • Διαθέτει ευχάριστη γεύση φράουλας.
 • Με την τεχνογνωσία της Φαρμακευτικής Εταιρείας Μινέρβα.

Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά. Αριθμός Γνωστ. ΕΟΦ: 121511/11-10-2019. Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.Υπεύθυνος Κυκλοφορίας:Μινέρβα Φαρμακευτική Α.Ε, Λ..Κηφισσού 132, 12131 Αθήνα, T: 210 5702199

Created by EXTROVERT